Geen verschillen
De onderzoekers hebben verschillende experimenten uitgevoerd met de fietsers. Een van deze testen was het anticiperen op een gevaarlijke situatie. De deelnemers kregen videoclips te zien waarop een gevaarlijke situatie getoond werd.
- Een deel van de deelnemers, bestaande uit studenten en medewerkers van de universiteit, kreeg daarbij muziek te horen, met de boodschap dat ze dat zoveel mogelijk moesten negeren.
- Een tweede groep kreeg de taak wél aandachtig te luisteren en goed op de tekst letten.
- De derde en laatste groep vormde de controlegroep. Deze kreeg helemaal geen muziek te horen.
Uit deze experimenten kwam de opvallende conclusie naar voren dat er geen verschillen in reactiesnelheid, reactietijd of kijkgedrag tussen de groepen gesignaleerd konden worden.
Multitasken
Andere onderzoeken hebben aangetoond dat bestuurders, automobilisten en fietsers, vaak aantoonbaar moeite hebben met het uitvoeren van een extra taak naast het rijden. Bij het luisteren naar muziek horen ze andere geluidssignalen meestal niet. Het is bijzonder dat de experimenten dat niet hebben kunnen waarborgen. Waar het aan kan liggen? De onderzoekers denken aan de ervaring van de deelnemers. Maar met het onderzoek zien zij onvoldoende bewijs dat het luisteren van muziek op de fiets verboden moet worden.
Het volledige onderzoek leest je hier.
Bron: CROW, Nieuwsfiets