Lenteschoonmaak van de e-bike, zo doet u dat!

Bosch eBike Systems adviseert om de de momenten die u nu meer thuis bent – door de Corona maatregelen – te spenderen aan een uitgebreide lenteschoonmaak van de e-bike en de accu. “Want als die een tijdje aan de kant staat, kan er wel een aardig laagje stof op komen en heeft dit gevolgen voor de accucapaciteit. Daarom leggen we uit hoe u de e-bike langer in goede staat houdt,” zegt Vineeta Diels, marketing manager van Bosche eBike Systems. Het gaat om vijf handige tips voor optimaal én langdurig fietsplezier na de lockdown.

Tip 1 – Wie op de juiste manier bewaart, heeft wat

Als de batterij van een e-bike langere tijd niet gebruikt wordt, is het zaak deze op de juiste manier op te slaan. Het bewaren van de accu doet u in een droge ruimte, bij een temperatuur tussen 15 tot 20 graden. Bescherm ‘m ook tegen directe zonnestralen en let op je huidige laadtoestand. De accu helemaal vol of leeg bewaren is niet aan te raden, want dat zorgt voor meer slijtage. De ideale laadtoestand voor langere opslagtijden bedraagt zo’n 30 tot 60 procent. Als de accu-indicator twee tot drie oplichtende leds aangeeft, zit u goed.

Tip 2 – Keep it clean

Een lenteschoonmaak van de e-bike is dé kans om de accu ook een goede schoonmaakbeurt te geven. De eerste stap in het reinigingsproces? De batterij van de fiets halen. Maak ‘m vervolgens schoon met een vochtige doek en gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen. Geef ook de stekkerpolen af en toe een beurt en vet ze licht in met batterijvet of technische vaseline. Gebruik geen gerichte waterstraal of hogedrukspuit, want dat kan schade toebrengen aan de elektronische onderdelen. Komt er toch water in de accuhouder? Geen paniek: dit laat u makkelijk weglopen zodat de contacten kunnen drogen. De contacten zijn voorzien van een laag die het oppervlak beschermt tegen corrosie en slijtage.

Tip 3 – Opladen doe je zo

Voordat u er weer op uit trekt, wil u natuurlijk wel een volle accu. De batterij opladen doet u het beste in een droge omgeving, bij kamertemperatuur. U mag gerust de laadprocedure onderbreken – dat is, ongeacht wat veel mensen denken, niet schadelijk voor de accu. Wat wél onherstelbare schade kan toebrengen, is het gebruik van een niet-bijbehorende oplader. Zorg er tot slot ook zeker voor dat u oplaadruimte voorzien is van een rookmelder. Veiligheid boven alles.

Tip 4 – Vergeet je e-bike niet

Wellicht kan u hele e-bike na enkele weken stilstaan wel een kleine schoonmaakbeurt gebruiken. En sowieso is het niet aan te raden om te wachten tot vuil zich heeft opgehoopt. Haal daarbij eerst de accu en displays van uw fiets, vast gemonteerde displays dekt u af met een doek of een stuk folie. Er bestaan speciale fietsshampoos en -onderhoudsmiddelen, maar als u die niet heeft, krijgt u de e-bike met normaal zeepsop of afwasmiddel ook schoon. Let er wel op dat u, net zoals bij het reinigen van de accu, geen middelen gebruikt die te agressief of te sterk ontvettend zijn. Een zachte spons of borstel is het meest geschikt!

Tip 5 – Smeer ‘m!

Voer na het wassen een korte check uit: is de accu goed aangesloten? Werkt de aandrijving naar behoren en reageert het systeem goed op het drukken op knoppen? Zo niet, sluit ze dan opnieuw goed aan. Check, check, dubbelcheck, én is de fiets weer schoon? Dan hoeft u nu alleen nog de fietsketting te voorzien van een verse laag smeer. Zorg er daarbij voor dat er geen smeermiddel op de schrijfrem terechtkomt, en de tandwiel mag niet vastplakken. Sproeien waar de ketting vrij loopt, is dus de boodschap. Overtollig vet haalt u achteraf weg met een lap of zachte doek.

Wij helpen u graag op weg

Heeft u nog geen e-bike van Leasefiets? Bekijk het aanbod e-bikes hier! Of heeft u naar aanleiding van het artikel toch nog vragen? Neem contact op met team Leasefiets via het contactformulier. Wij helpen u graag op weg!

Bron: Nieuwsfiets.nu

30 april 2020 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden