Werkgever: hoe werkt dat, een fiets van de zaak?

Een fiets van de zaak is per ingang van 1 januari 2020 een stuk aantrekkelijker geworden voor werkgevers én werknemers. Door de bijtellingsregeling van 7% wordt het aantrekkelijker om een Leasefiets te nemen. In dit artikel zet team Leasefiets graag de nieuwe fiscale regelgeving voor u op een rij.

Nooit meer rekenen met kilometers

Wat zijn de veranderingen voor een ´fiets van de zaak´ regeling per 1 januari 2020? Simpel! In de oude regeling werd de werknemer geacht om de privé kilometers zelfstandig bij te houden. Deze registratie bood vervolgens de basis voor een werknemer om voordeel op het bedrag te ontvangen via de werkgever. Kosten voor bijvoorbeeld reparatie en afschrijving werden hierbij opgeteld. In de nieuwe regeling is al deze administratie verleden tijd.

Het nieuwe fietsplan

Hoe ziet de nieuwe regeling per 1 januari 2020 er dan uit? In het nieuwe fietsplan betaalt de werknemer een vast bedrag per maand voor een fiets van de zaak. Deze leaseregeling lijkt erg op het zakelijk leasen van een auto. Bovendien spelen onderhoudsbeurten en servicepakketten voor de bijtelling geen rol, deze worden gezien als bijkomende kosten voor de werkgever. Let wel, met een fiets van de zaak heeft de werknemer geen recht meer op de belastingvrije reiskostenvergoeding. Kortom, als werkgever berekent u 7% van de fiscale waarde van de Leasefiets door aan het loon van de werknemer. Dat is alles!

Leasefiets is eigenaar

De nieuwe ‘fiets van de zaak’ regeling via de werkgever zorgt ervoor dat het leasebedrijf (Leasefiets) de eigenaar blijft van de fiets. Bij uitdiensttreding van een werknemer of aan het einde van de leasetermijn wordt met Leasefiets besproken of de wens bestaat om de fiets over te nemen tegen een aantrekkelijke (rest)prijs. Ook dit werkt vrijwel hetzelfde als de regeling voor een ‘auto van de zaak’ die bij velen bekend is.

Leasefiets én leaseauto?

Wilt u als werkgever de mogelijkheid aan de werknemer bieden om zowel van een Leasefiets als leaseauto gebruik te maken? Dat kan! In de nieuwe fiscale regeling is het toegestaan dat een werknemer tegelijkertijd gebruik maakt van beide mobiliteitsoplossingen. Hiermee wil het kabinet het woon- werkverkeer per fiets stimuleren. Ook is het mogelijk om een Leasefiets en privé auto te combineren. Als werkgever betaalt u de kilometervergoeding op de dagen dat de werknemer besluit om de privé auto te gebruiken.

Wij helpen u graag op weg

Nieuwsgierig naar het aanbod van Leasefiets? Bekijk het hier! Of heeft u naar aanleiding van het artikel toch nog vragen over de nieuwe fiscale regeling voor een fiets van de zaak? Neem contact op met team Leasefiets via het contactformulier. Wij helpen u graag op weg!

21 februari 2021 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden