6 tips: zo houdt u de accu van uw e-bike fit

Alle elektrische apparaten hebben er mee te maken, een accu die in loop der jaren zijn power verliest. U herkent het vast wel van uw laptop, telefoon of de accu van uw fiets. Naast dat de accu’s tegenwoordig al een iets langere levensduur krijgen, kunt u zelf ook zorgen voor een sterke accu. Wij zetten een paar tips voor u op een rij zodat u langer kunt genieten van dat extra steuntje in de rug. 

1. Herhaal de volledige laadcyclus regelmatig

Het is goed om de fietsaccu na het gebruik direct weer op te laden. Maar probeer de batterij ook af en toe (bijna) volledig te ontladen en daarna pas weer aan de oplader te koppelen. Dit is met name belangrijk voor de kalibratie van uw display. Door de geleidelijke capaciteitsdaling wordt de resterende baterijlading na verloop van tijd niet meer nauwkeurig weergegeven op uw display. Een volledige laadcyclus (dus van 100% naar 0% en weer terug) zorgt ervoor dat de actuele capaciteit van alle energiecellen weer nauwkeurig wordt gemeten.

2. Accu vol, haal hem van de lader

Het is verstandig om de accu te ontkoppelen wanneer deze (bijna) volledig opgeladen is. Het meest optimale voor de levensduur is als u de accu zo veel mogelijk tussen de 20% en 80% restlading houdt. Het is echter niet noodzakelijk en zelfs niet aan te raden om een accu permanent aan de lader te houden. Ook het gebruik van een snellader is niet echt bevorderlijk voor de levensduur van uw accu.

3. Zorg voor voldoende restlading

Het is van belang om de fietsaccu achter te laten met genoeg restlading als u uw fiets voor een langere tijd niet gebruikt. Het advies is om de accu met ongeveer 50% resterende lading te bewaren en deze (vooral in de wintermaanden) regelmatig bij te laden. Eens per maand is voldoende. Ook raden wij aan om in de winter zo nu en dan even de fiets te pakken. Zo wordt de accu even actief gebruikt.

4. Opladen tussen fietsritten door

Het kan geen kwaad om uw accu na gebruik direct aan de lader te leggen.

5. Extreme temperaturen zijn niet gewenst

Het is verstandig om extreme temperaturen te vermijden, zet bijvoorbeeld bij een fietstocht de fiets niet in de volle zon als u even pauze heeft, maar zoek een plek in de schaduw. Daarnaast is het voor het laden ook beter om dit te doen bij kamertemperatuur. De energiecellen in de accu’s zijn namelijk niet bestand tegen extreme temperaturen. Zeker als de accu voor een langere tijd niet gebuikt wordt, heeft dit vaak een negatief impact op de batterij en kan het soms blijvend beschadigd blijven. Dus in de zomer niet in een snikheet hok laten liggen en in de winter binnenshuis bewaren.

6. Wacht niet te lang met laden

Wanneer uw accu leeg is raden wij aan om deze spoedig op te laden. Het Battery Management Systeem van een moderne Li-ion accu voorkomt dat de batterij in eerste instantie te diep ontladen kan worden. Als u echter te lang wacht met opladen raakt de batterij alsnog beschadigd.

Leasefiets_babboe_city_mountain_Accu

15 augustus 2021 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden