Veilig fietsen door de sneeuw. Hoe doet u dat?

Hoe gaat u met de Leasefiets veilig van A naar B door de sneeuw? De Fietsersbond verzamelde handige tips om veilig door te sneeuw te fietsen deelde deze met de Leeuwarder Courant. Zo komt u veilig de winter door en trapt u moeiteloos van A naar B, ook als de weersomstandigheden tegenvallen. 

Met beide benen op de grond

Door het fietszadel lager te zetten kunt u beter met beide voeten de grond aanraken. Want helemaal ijs- en sneeuwvrije fietspaden, vooral kort na de sneeuwval, zijn zeldzaam. Zo kunt u makkelijker met beide benen op de grond komen wanneer u onverhoopt van de weg glijdt. Let op! Zet het fietszadel niet een drastisch stuk lager, want dan kunt u flinke spierpijn krijgen van het fietsen. Het fietszadel zet u lager door de zadelpen af te stellen. U stelt een zadelpen af door deze los te draaien en af te stellen op de plek waar de zadelpen het frame in gaat. Heeft u geen moer maar een klem om de zadelpen? Dan kunt u deze eenvoudig loshalen met de hand en de zadelpen op de juiste hoogte instellen.

Minder lucht in de banden

Een goed bandenprofiel zorgt voor meer controle en grip. Controleer uw banden op steentjes tussen het profiel, verwijder deze en pomp uw fietsbanden op. Hou er rekening mee dat het verstandiger is om uw banden iets minder hard op te pompen in de winter, met keiharde banden vliegt u sneller uit de bocht. Zijn de banden al hard opgepompt? laat dan wat lucht uit de banden lopen. Hierdoor wordt hij wat breder en juist nu op de gladde wegen heeft u hierdoor iets meer grip.

Hou koers

Blijf tijdens het fietsen opletten waar u zich op het wegdek bevindt. Door de flinke laag sneeuw kunnen troittorbanden en losse takken op de weg minder goed zichtbaar zijn. Hou afstand de rand van het wegdek en fiets bij voorkeur in het midden van de weg, mits het overige deelnemende verkeer dit toelaat, uiteraard. In het midden van het wegdek wordt het meest gereden, waardoor het gestrooide zout ook beter is opgenomen in het wegdek. Glinstert de weg of twijfelt u of het te glad is? Pas uw snelheid aan of ga een stukje lopen. Veiligheid boven alles!

Winterbanden

Winterbanden voor een auto zijn de normaalste zaak van de wereld. Maar wist u ook dat er winterbanden bestaan voor een (Lease)fiets? Wanneer een strenge winter is verwacht en u de trappers regelmatig laat ronddraaien is het verstandig om speciale fietswinterbanden te gebruiken. Informeer hierover bij uw fietsdealer.

Regelmatig tempo in een zware versnelling

Heeft u een (Lease)fiets mét versnellingen? Kies in deze winterse omstandigheden om te fietsen met een zware versnelling. Zo heeft u meer grip op de weg. Probeer daarnaast ook om in een regelmatig tempo te fietsen en niet te snel af te remmen of weg te fietsen. Rem rustig en beheerst. Dit geldt met name ook voor een elektrische fiets. Stap niet op in een boost modus. Kies ervoor om rustig weg te fietsen, hierdoor houdt u voldoende grip op het wegdek.

Wij helpen u graag op weg!

Met de harde wind en de flinke laag sneeuw kunt u best een duwtje in de rug gebruiken. Stap eens op een Leasefiets en trap de slechte weersomstandigheden zonder moeite tegemoet! Bekijk het aanbod van Leasefiets. Hulp nodig bij het kiezen of meer informatie? Neem contact op met team Leasefiets, wij helpen u graag op weg!

Bron: Leeuwarder Courant en Fietsersbond

13 december 2022 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden