Geen 6 maar 60 euro per maand

Sinds 1 januari 2020 is de nieuwe regelgeving van kracht om een ‘fiets van de zaak’ te stimuleren bij werknemers en werkgevers. Deze regeling maakt het mogelijk om fiscaal aantrekkelijk een Leasefiets via de werkgever te leasen, tegen een bijtelling van 7%. Wat betaalt u voor een ‘fiets van de zaak’? Wij leggen het graag aan u uit!

Even rekenen

In de media wordt veel gecommuniceerd met ‘een fiets van de zaak voor maar 6,- euro per maand!’ Dit klinkt erg aantrekkelijk, toch? Maar in deze uitspraak worden alleen de kosten voor de bijtelling genoemd. De 7% bijtelling wordt geheven omdat de Belastingdienst uitgaat dat de ‘fiets van de zaak’ privé gebruikt gaat worden. Dit betekent in belastingtermen ‘een privé voordeel’. Voor werknemers kan het in theorie betekenen dat de kosten voor een ‘fiets van de zaak’ slechts 6 euro zijn. Maar dan spreken we alleen over de bijtelling, de kosten voor het leasebedrag zijn hierbij nog niet inbegrepen.

In de praktijk betaalt de werkgever gedeeltelijk of het volledige leasebedrag voor de werknemer. Dit kan positief bijdragen aan de uiteindelijke leaseprijs voor de werknemer. Maar het is dus erg optimistisch om te schetsen dat een Leasefiets slechts 6,- euro per maand kost.

Rekenvoorbeeld bijtelling
Een e-bike kost gemiddeld €2.000 euro (aanschafwaarde) met een belastingdruk van 37,05%* komt de maandelijkse bijtelling (7%) uit op €4,30 per maand. Het jaarlijkse bedrag voor de bijtelling komt in dit rekenvoorbeeld op €52,-

* belastingdruk 37,05% (voorlopige schijf per 2020 voor inkomen tot €68.507,-)

Let op! Hier zijn dus de kosten voor het leasebedrag niet bij inbegrepen. In afstemming met de werkgever wordt overlegd of zij een gedeelte of het gehele leasebedrag betalen.

Voordelen bijtelling

Een Leasefiets biedt door de bijtelling van 7% veel voordelen. Het maandelijkse leasetarief is inclusief alle service, waaronder verzekering, onderhoud en 24/7 pechdienst. Het biedt ook nog andere voordelen, zo stimuleert het de vitaliteit van medewerkers, heeft het een positieve invloed op de luchtvervuiling en vermindert het de filedruk. Meer informatie over uw voordelen? Lees de blog voor werknemers of werkgevers!

Wij helpen u graag op weg

Nieuwsgierig naar het aanbod van Leasefiets? Bekijk het hier! Of heeft u naar aanleiding van het artikel toch nog vragen over de nieuwe fiscale regeling voor een fiets van de zaak? Neem contact op met team Leasefiets via het contactformulier. Wij helpen u graag op weg!

12 februari 2020 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden