Brom- en snorfietsen steeds meer elektrisch

In het eerste kwartaal van 2020 werden 2.520 elektrische scooters verkocht, een stijging van 35,6% ten opzichte van 2019. Het aantal nieuwe, geregistreerde elektrische snorfietsen steeg met 65,6%. Dit jaar werden er tot en met 31 maart 1.788 elektrische snorfietsen geregistreerd. Vorig jaar waren dit nog 1.080 geregistreerde snorfietsen. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. Steeds meer scooterrijders kiezen voor een volledig elektrische variant.

Merendeel scooters is e-snorfiets

Inmiddels is in 2020 20% van alle nieuw geregistreerde scooters elektrisch. Dit betreffen vooral snorfietsen met een marktaandeel van 14,4% in 2020. Vanwege het kleinere aanbod elektrische bromfietsen ligt het aandeel lager, met 5,9%. Inmiddels rijden er 62.900 elektrische scooters rond in Nederland. Dat is 5% van het totale scooterpark. Dit lag eind 2015 nog op 2,7% (32.105 stuks).

Nieuwe snorfietsen vanaf 2025 alleen elektrisch

De scootersector is qua mobiliteitsoplossingen inmiddels koploper in Nederland op het gebied van elektrificatie. Dit past dan ook in de visie van de branche, waarbij versneld wordt ingezet op emissievrije aandrijving. Nieuwe snorfietsen dienen conform het Klimaatakkoord vanaf 2025 alleen nog maar elektrisch te zijn aangedreven. Volgens RAI Vereniging en BOVAG is het aanbod van elektrische scooters afgelopen periode flink toegenomen en is ook de actieradius en kwaliteit omhoog gegaan. Hierdoor kiezen meer mensen voor een elektrische scooter.

Totale verkopen in eerste kwartaal stabiel

Mede dankzij de populariteit van de elektrische scooter, bleef de totale markt voor snor- en bromfietsen (inclusief benzinevarianten) in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte 2019 stabiel. In totaal werden er 12.419 nieuwe brom- en snorfietsen geregistreerd, om 12.437 in 2019.

Rode cijfers door Corona-crisis

De verkopen in de maand maart toonden echter als gevolg van de Corona-crisis rode cijfers. In totaal werden er 1.448 nieuwe bromfietsen geregistreerd. Een terugval van 18,7% ten opzichte van maart 2019. Voor de snorfiets daalde het aantal registraties met 18,1% in vergelijk met maart 2019 en werden 2.592 stuks geregistreerd.

Behoefte aan individueel vervoer zal toenemen

Komende periode is onzeker hoe de markt voor scooters zich ontwikkelt. BOVAG en RAI Vereniging constateren dat de behoefte aan individueel vervoer toeneemt of hoogstwaarschijnlijk toe zal gaan nemen. De scooter neemt hier een belangrijke plaats in. Beide organisaties benadrukken dat het gros van de scooterdealers en werkplaatsen open is en dat consumenten veilig een nieuwe scooter kunnen kopen of hun voertuig voor onderhoud en reparatie kunnen wegbrengen of op laten halen. Wel wijzen RAI Vereniging en BOVAG op mogelijk vertraagde levering van nieuwe modellen. De scooterindustrie en toeleveranciers liggen bijna allemaal stil. Het is daarom van groot belang dat de industrie ook komende periode weer opstart en de levering aantrekt.

Wij helpen u graag op weg

Ook interesse in een elektrische scooter? Leasefiets heeft de 100% elektrische Unu scooter in het aanbod! Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met team Leasefiets. Wij helpen u graag op weg!

Bron: Tweewieler

23 april 2020 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden