De optimale actieradius van uw e-bike

Met een e-bike wilt u natuurlijk zoveel mogelijk kilometers afleggen, met optimale trapondersteuning en liefst zo hoog mogelijke snelheid. Dit hangt samen met de actieradius van de accu. Deze is afhankelijk van veel factoren. Hoe haalt u het meeste uit uw actieradius? Leasefiets geeft een aantal tips! 

De actieradius

De actieradius geeft aan hoeveel kilometer u (bij benadering) kan fietsen met trapondersteuning. De actieradius wordt uitgedrukt in kilometers. Lees meer over de actieradius in de blog ‘In actie met die accu!’

Accucapaciteit

De accu van de elektrische fiets bepaalt voor een groot deel hoe ver u kunt fietsen op één acculading. Bedenk bij het kiezen van een e-bike goed wat uw dagelijkse fietsgewoontes zijn. Bijvoorbeeld, wat is de afstand van het woon-werkverkeer? Kortom, Kies de juiste accucapaciteit bij uw fietsgebruik. Logischerwijs heeft een accu met een vermogen van 400Wh een lagere actieradius dan een accu met een totale capaciteit van 700Wh. Hoe groter de accucapaciteit, hoe langer u kunt fietsen op één acculading.

Fietsen in Nederland

Nederland is fietsland. Iedere Nederlander fietst gemiddeld 880 kilometer per jaar, verdeeld over 200 tot 300 fietsritten. Dat we de trappers veel laten ronddraaien is een feit. Dat de Nederlandse weersomstandigheden wisselvallig zijn, ook. Hou hier rekening mee! Weersomstandigheden als temperatuur of windkracht beïnvloeden de actieradius van uw e-bike. Vooral bij koud of regenachtig weer moet u rekening houden met een verlies van 30% van de (fabriek) accucapaciteit. Fietst u veel in heuvelachtige gebieden? Hou er dan rekening mee dat u de accu vaker moet opladen.

Actieradius, een technisch verhaal

Een technisch verhaal? Jazeker! Het onderhoud en de specificaties van uw elektrische fiets spelen een belangrijke rol voor een optimale actieradius. Zo zorgt een lage bandenspanning voor meer contact met het wegdek, wat resulteert in extra weerstand – en dus een lagere actieradius. Zorg ervoor dat de banden altijd conform de juiste druk zijn opgepompt (minimaal 4,5 bar) en controleer dit iedere maand. Bovendien gaan uw banden ook langer mee. Win-win dus!

Ook kan het type sensor de actieradius beïnvloeden. Een e-bike met een middenmotor heeft vaak een trapkrachtsensor, een e-bike met een voorwielmotor meestal een rotatiesensor. De sensor beïnvloedt de vermogensafgifte en daarmee de kracht van de motor. Kortom, het beïnvloedt het energieverbruik. De trapkrachtsensor is de meest energiezuinige variant.

Wij helpen u graag op weg

Ook groen onderweg met een e-bike van Leasefiets? Bekijk het aanbod e-bikes hier! Of heeft u naar aanleiding van het artikel toch nog vragen? Neem contact op met team Leasefiets via het contactformulier. Wij helpen u graag op weg!

30 juli 2020 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden