Schoolfiets uitzoeken: waar let u op?

De meeste scholieren willen er met de zomerse temperaturen nog even niet aan denken, maar toch staat het nieuwe schooljaar weer voor de deur. Een nieuw schooljaar is altijd spannend en tijdens de zomervakantie starten de eerste voorbereidingen. Boeken aanschaffen, shoppen voor nieuwe schoolspullen én een (Lease)fiets die tegen een stootje kan. Middelbare scholieren fietsen namelijk gemiddeld meer dan 2.000 kilometer per jaar! Maar waar moet een goede schoolfiets aan voldoen? Team Leasefiets helpt u graag op weg. 

Soort schoolfiets

Een goede schoolfiets moet tegen een stootje kunnen. Voor de dagelijkse fietsritten naar school, maar ook de fietsenstalling. Schoolfietsen zijn er natuurlijk in allerlei maten, kleuren en soorten. De stadsfiets en stoere transportfiets zijn al jaren populair onder de middelbare scholieren. Sinds kort is de elektrische fiets onder scholieren een trend in opmars. Handig voor lange fietsafstanden en biedt nét dat extra steuntje in de rug.

De juiste framemaat

Een juiste framemaat is belangrijk voor de veiligheid. Namelijk, op een te grote fiets kan u niet bij de grond tijdens het remmen of afstappen. Op een te kleine fiets bestaat de kans dat u een ongeluk krijgt doordat uw knieën tegen het stuur komen. De juiste framemaat berekent u aan de hand van het opmeten van de binnenbeenlengte.

  1. Ga met blote voeten op een vlakke ondergrond staan. Ongeveer 20 cm uit elkaar.
  2. Meet de afstand van uw voeten tot het kruis.
  3. Vermenigvuldig de uitkomt met 0,68.
  4. Verende zadelpen? Trek 4 cm van de uitkomst af.
  5. De uitkomst is uw framemaat.

Het rekenen liever overslaan? Bekijk de Leasefiets tabel voor framematen en kom erachter welke framemaat bij uw lengte past.

Een slot er op

Fietsen zijn gevoelig voor diefstal. Met name schoolfietsen, die vaak worden gestald bij onbewaakte plekken als een fietsenhok, een station of een sportvereniging. Diefstal kan u niet 100% voorkomen, wél kan u de kans op diefstal aanzienlijk verkleinen. Zorg ten eerste voor goede fietssloten, bij voorkeur ART-gecertificeerd. Een (Lease)fiets is standaard uitgerust met een ART-gecertificeerd ringslot. Maak daarnaast ook altijd gebruik van een los kettingslot of kabelslot. Zet deze vast aan een vast object, zoals een fietsenrek. Dit maakt het dieven een stuk lastiger om de fiets mee te nemen. En een fietsverzekering? Bij Leasefiets is een verzekering tegen diefstal standaard inbegrepen. Zo gaat u weer snel en goed geregeld onderweg.

Meer tips om diefstal-proof de trappers te laten ronddraaien? Lees het online in de blog ‘Zo voorkomt u diefstal van de e-bike’. 

Goed voorbereid

Middelbare scholieren fietsen dus gemiddeld 2.000 kilometer per jaar. U kan zich hierbij vast voorstellen dat het eens gaat regenen onderweg. Vervelend! Ga daarom goed voorbereid onderweg met regenkleding. Dit voorkomt natte kleding en verregende boeken. Ga voor lichtgewicht regenkleding die goed opvouwbaar is. Zo houdt u ruimte over in de schooltas en is de regenkleding ademend én winddicht. Ook verlichting is een belangrijk aspect om veilig onderweg te zijn. Met goede fietsverlichting bent u goed zichtbaar voor anderen in het verkeer. Controleer de verlichting goed en neem voor de zekerheid losse lampjes mee als reserve, mocht het voor- of achterlicht onverwacht kapot gaan.

Veiligheidscheck huidige schoolfiets

Heeft u al een geschikte (Lease)fiets om het komende schooljaar mee tegemoet te fietsen? Vergeet dan niet voordat het schooljaar begint om deze altijd even te controleren op veiligheid. Check op het volgende:

  • Test of de verlichting goed werkt.
  • Voel of de banden niet te zacht zijn en controleer of er geen scheurtjes zijn.
  • Controleer de werking van de remmen en of de ketting is gespannen.

Wij helpen u graag op weg!

Leasefiets heeft een ruim aanbod (school)fietsen, van stadsfietsen, transportfietsen tot elektrische fietsen. Bekijk hier het aanbod Leasefietsen. Zo gaat u goed en groen geregeld onderweg. Toch nog vragen of meer informatie? Neem contact op met team Leasefiets. Wij helpen u graag op weg.

11 augustus 2020 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden