De leasefiets zakelijk populairder dan ooit

Nederland fietsland wordt wel eens gezegd. In ons land ligt 33.000 kilometer fietspad. Dat is veel, maar dat moet ook wel als u zich bedenkt dat er 22,8 miljoen fietsen in Nederland te vinden zijn. Dat komt overeen met 1,3 fiets per Nederlander. Sinds begin 2020 zijn er ook veel extra fietsen bijgekomen, voornamelijk zakelijke fietsen. Ook wel bekend als de Leasefiets. Mede geholpen door een vereenvoudigde bijtellingsberekening voor de Leasefiets, is de Leasefiets nu al een vast onderdeel van de zakelijke mobiliteit.

Vroeger was de bijtelling “lastig”

Voorheen moest u de privé en zakelijke kilometers met de fiets van de zaak scheiden. U berekende dan de kosten van de fiets en die kosten verdeelde u dan naar verhouding over de privé en zakelijke gereden kilometers. Niet erg praktisch.

Vanaf 2020 7% bijtelling

Vanaf 1 januari 2020 heeft de overheid de bijtelling voor een Leasefiets een stuk simpeler gemaakt. In plaats van een lastige berekening heeft de overheid het u heel gemakkelijk gemaakt. Over de consumentenadviesprijs van een nieuwe leasefiets betaalt u 7% bijtelling. Dus één vast bedrag per maand voor de werknemer.

Meer keuze

De opkomst van de elektrische fiets valt niet te ontkennen. Dat waren vroeger voornamelijk particuliere gebruikers, maar tegenwoordig ook steeds meer zakelijke fietsers. Met meer gemak en comfort fietst u ermee naar kantoor. Het is goedkoper en gezonder en daarom stimuleren veel werkgevers het gebruik van een leasefiets. Naast de e-bike is er ook een speed pedelec. Zie het als de overtreffende trap. Dit is namelijk ook een e-bike, maar dan met krachtigere prestaties. Waar een e-bike maximaal 25 km/h kan, heeft een speed pedelec een topsnelheid van maximaal 45 km/h. De fiets is dan ook aangepast voor hogere snelheden.

De speed pedelec, ook wel snelle e-bike of high speed e-bike genoemd, heeft qua prestaties meer weg van een brommer dan van een fiets. Terwijl hij qua uiterlijk moeilijk te onderscheiden is van een e-bike. Vanuit de overheid zijn er dan ook regels die specifiek gelden voor een speed pedelec.

  • Geel bromfietskenteken én verzekering
  • Berijder minimaal 16 jaar en in het bezit van bromfietsrijbewijs
  • Achteruitkijkspiegel op het stuur
  • Helmplicht

Maar het meest opvallende is wel, dat het fietspad verboden terrein is. Een speed pedelec moet binnen de bebouwde kom op het bromfietspad of de rijbaan rijden en niet op het fietspad. Dit kan soms voor wat verwarring zorgen.

Wij helpen u graag op weg

Wilt u ook de trappers laten ronddraaien op een Leasefiets dankzij de fiscaal gunstige ‘fiets van de zaak’ regeling? Bekijk het aanbod van Leasefiets. Dit nieuwsartikel is afkomstig van VZR, Vereniging Zakelijke Rijders, op de website van VZR vindt u naast informatie over Leasefiets ook informatie over andere (zakelijke) mobiliteit als de leaseauto. Heeft u naar aanleiding van het nieuwsartikel toch nog vragen? Neem contact op met team Leasefiets. Wij helpen u graag op weg!

15 september 2020 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden