Welke regels gelden voor de Hi-speedbike?

Overweegt u ook om met een Hi-speedbike van A naar B te gaan? Een Hi-speedbike, ofwel een tweewieler met een elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 km/uur én een grote actieradius, is ideaal voor langere afstanden met het woon-werkverkeer. Door de snelheid gelden er wel extra (verkeers)regels voor de Hi-speedbike, belangrijk om hiervan op de hoogte zijn. Daarom helpen wij u graag op weg!

Hi-speedbike

Een Hi-speedbike ofwel speed-pedelec is een fiets met een sterke elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Voor de Hi-speedbike geldt dezelfde regels als voor de bromfiets. De Hi-speedbike moet een gele bromfietskentekenplaat hebben om op de openbare weg te mogen rijden. De bestuurder is minimaal 16 jaar en in bezit van een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM). Het dragen van een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm is verplicht. Een Hi-speedbike rijdt op een fiets/bromfietspad of op de rijbaan, dus niet op een fietspad!

U kunt een Hi-speedbike herkennen aan:

  • een geel kenteken;
  • fietser draagt een helm;
  • een achteruitkijkspiegel;
  • mag maximaal 45 km/u;
  • heeft een reflector;
  • moet op het bromfietspad of op de rijbaan.

Verkeersregels voor Hi-speedbike

Voor Hi-speedbikes gelden dezelfde verkeersregels als voor bromfietsen. Dit betekent onder andere een maximumsnelheid van 40 km/uur buiten de bebouwde kom en een maximumsnelheid van 30 km/uur binnen de bebouwde kom. Hou er rekening mee dat u wordt verzocht om zoveel mogelijk gebruik te maken van fiets/bromfietspaden. Op de rijbaan geldt een snelheid van 45 km/u, de maximumsnelheid van een Hi-speedbike. Let op! Verkeersregels zijn leidend.

Overige regels

Naast de verkeersregels gelden er voor de Hi-speedbike een aantal extra regels, u moet:

Het kan zijn dat uw gemeente of provincie het gebruik van fietsen als vervoersmiddel (en dus ook Hi-speedbikes) wil stimuleren waardoor afwijkende of aanvullende regels van kracht zijn. Informeer hierover bij uw gemeente of provinciehuis.

Wij helpen u graag op weg!

Wil u ook de trappers razendsnel laten ronddraaien op een splinternieuwe Hi-speedbike van Leasefiets? Bekijk ons aanbod Hi-speedbikes. Vragen of meer informatie? Neem contact op met team Leasefiets. Wij helpen u graag op weg!

Bron: dit artikel is afkomstig van Rijksoverheid.

12 november 2020 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden