Controleer uw fietsverlichting

Ga in het donker veilig van A naar B. Bij fietsverlichting gaat het in de essentie om zien en gezien worden. Fietsverlichting is er namelijk niet om een boete te ontlopen, maar om een aanrijding te voorkomen en zelf voldoende zicht te hebben in het donker. Om u veilig door de donkere dagen heen te helpen heeft team Leasefiets de belangrijkste informatie over fietsverlichting voor u op een rij gezet.

Fietsverlichting

Een fietslamp is verlichting, toch? Dit is niet helemaal juist. Goede, veilige fietsverlichting moet in de basis aan twee principes voldoen.

  • In de eerste plaats zorgen de fietslampen voor uw eigen verkeersveiligheid en de weggebruikers in uw nabijheid. U wordt op tijd gezien door andere verkeersdeelnemers en tijdens donkere dagen bent u goed zichtbaar op de weg.
  • Fietslampen zorgen er in de tweede plaats ook voor dat u zelf voldoende zicht heeft op het wegdek. In met name de herfst en winter kunnen er takken of natte bladeren op het wegdek liggen. Zelf zien waar u fietst is geen overbodige luxe.

Lichtbundel

Om voldoende zicht te kunnen hebben op het wegdek is een type lichtbundel met voldoende licht vereist. Team Leasefiets adviseert u om de koplamp te controleren op aanwezigheid van onderstaande criteria. Voldoet de koplamp van uw Leasefiets niet aan deze criteria? Ga langs bij uw Leasefiets onderhoudsdealer en bespreek de mogelijkheden. Alles voor een veilig A naar B!

  • Een krachtige voorlamp heeft 500 lumen of meer, voor een groot zichtbereik.
  • Fietst u vaak op late tijdstippen en in het pikkedonker? Controleer de lichtstraal ook op de breedte. Het is veilig om ook de randen van bijvoorbeeld fietspaden goed te kunnen zien.
  • Controleer de koplampen op kleine vensters aan de zijkanten. Is het licht ook vanaf de zijkant zichtbaar? Zo bent u ook zichtbaar voor verkeersdeelnemers van opzij.

Tips voor veilige fietsverlichting

Veiligheid in het verkeer boven alles. Daarom zetten wij de belangrijkste tips voor fietsverlichting voor u op een rij.

  • Koop een setje met losse (waterdichte) fietslampjes en stop deze in uw jaszak of tas. Mocht onverhoopt de fietsverlichting op uw Leasefiets kapot gaan, dan kunt u veilig naar huis fietsen mét vervangende fietsverlichting.
  • Koplampen met LED kunnen veel licht afgeven. Fijn voor uw eigen zichtveld, maar zorg ervoor dat u tegenliggende weggebruikers niet verblindt.
  • Is het weer erg donker en slecht? Draag reflecterende kleding. Zo vergroot u uw eigen zichtbaarheid in het verkeer.
  • Batterijen en accu’s gaan langer mee als u ze met regelmaat gebruikt. Let bij het opbergen goed op de temperatuur van de ruimte (niet te warm, niet te koud) en zorg ervoor dat u de batterijen en accu’s pas opbergt als deze volledig leeg zijn. Dit vergroot de levensduur!

Wij helpen u graag op weg!

Wil u ook veilig van A naar B? Neem een Leasefiets! Zo bent u altijd verzekerd van een goed werkende fiets, met 24/7 pechhulpservice en onderhoud én reparatie inbegrepen. Bestel nu online uw nieuwe Leasefiets en laat de trappers ronddraaien. Meer informatie over veilig fietsen in het najaar? Lees de blog ‘maak uw Leasefiets klaar voor het najaar’ of neem contact met ons op. Wij helpen u graag op weg!

26 november 2020 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden