Werknemer: hoe werkt dat, een fiets van de zaak?

Per 1 januari is een ‘fiets van de zaak’ een stuk aantrekkelijker geworden voor werkgevers én werknemers. Dit komt door de bijtellingsregeling van 7% die geldt voor een Leasefiets. Maar wat zijn uw voordelen als werknemer? Team Leasefiets zet graag de nieuwe fiscale regelgeving voor u op een rij.

Hoe werkt de bijtellingsregeling?

Werknemers die via de werkgever een Leasefiets kunnen leasen, worden meegeteld voor de bijtellingsregeling. De Leasefiets kan zowel voor privé als woon-werkverkeer worden gebruikt. Ook wanneer u als werknemer besluit om de Leasefiets alleen te gebruiken voor het woon-werkverkeer telt de bijtellingsregeling. Wat houdt de bijtellingsregeling in? Jaarlijks betaalt u 7% bijtelling over de consumentenadviesprijs (fiscale waarde) van de Leasefiets. U kunt ook besluiten om bij het afsluiten van het leasecontract een deel van de consumentenadviesprijs te betalen. Dit heeft mogelijk een positieve invloed op de uiteindelijke leaseprijs.

Fiets accessoires

Losse fiets accessoires zoals een fietsmandje, regenpak of fietstassen zijn geen onderdeel van de Leasefiets. In overleg met de werkgever kunnen dergelijke accessoires betrokken worden bij de eindheffingsregeling als loonbestanddeel. De werkgever is verplicht om dit te toetsten aan de WKR. Maar let op! Wanneer accessoires deel uitmaken van de Leasefiets, dan maken ze deel uit van de consumentenadviesprijs van de fiets. Een goed voorbeeld is de accu (of upgrade) van een e-bike. Dit, omdat het een essentieel onderdeel is van het product (lees: Leasefiets) en meestal als extra optie is inbegrepen bij de leaseprijs. Daarnaast spelen zaken als onderhoud, reparaties en verzekeringen geen rol voor de bijtelling. Dit zijn bijkomende kosten voor de werkgever en zijn inbegrepen in de leaseprijs van uw Leasefiets.

Woon-werkverkeer in combinatie met privé gebruik

Gebruikt u de Leasefiets alleen voor woon-werkverkeer? Hou er dan rekening mee dat u niet meer in aanmerking komt voor een reiskostenvergoeding. Een combinatie van privé met woon-werkverkeer kan betekenen dat u nog wél reiskostenvergoeding ontvangt. Als voorbeeld: stel u gaat op maandag tot en met woensdag met uw Leasefiets naar het werk en reist op donderdag en vrijdag met alternatief vervoer. Op donderdag en vrijdag ontvangt u wel de gebruikelijke reiskostenvergoeding. Kortom, een Leasefiets naast uw eigen alternatieve mobiliteitsoplossing of leaseauto is zeker mogelijk. Goede stimulans voor het fietsen!

Alles piekfijn geregeld!

Met een Leasefiets via de zaak is alles in een paar stappen geregeld. Zo heeft u nooit meer omkijken naar onderhoud, reparaties en schade. De maandelijkse prijs voor een Leasefiets is namelijk inclusief alle bovenstaande zaken én een 24-uur pechservice. Bovendien fietst u op een splinternieuwe (e-)bike! Hou er wel rekening mee dat de Leasefiets altijd in het eigendom blijft van de leasemaatschappij. Treedt u uit dienst? Dan kunt u de Leasefiets in overleg met de werknemer via de leasemaatschappij overnemen of besluiten om de Leasefiets in te leveren.

Wij helpen u graag op weg

Nieuwsgierig naar het aanbod van Leasefiets? Bekijk het hier! Of heeft u naar aanleiding van het artikel toch nog vragen over de nieuwe fiscale regeling voor een fiets van de zaak? Neem contact op met team Leasefiets via het contactformulier. Wij helpen u graag op weg!

27 februari 2021 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden