Welke regels gelden voor de hi-speedbike?

Een hi-speedbike, ofwel een tweewieler met een elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 km/uur én een grote actieradius, is ideaal voor langere afstanden met woon- en werkverkeer. Door de snelheid gelden er wel extra (verkeers)regels voor de hi-speedbike: belangrijk om hiervan op de hoogte zijn. Daarom helpen wij u graag op weg!

Hi-speedbike

Een hi-speedbike ofwel speed pedelec is een fiets met een sterke elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Voor de hi-speedbike geldt dezelfde regels als voor de bromfiets. De hi-speedbike moet een geel bromfietskenteken hebben om op de openbare weg te mogen rijden. De bestuurder is minimaal 16 jaar en in bezit van een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM). Het dragen van een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speed pedelec helm is verplicht. Een hi-speedbike rijdt op een fiets/bromfietspad of op de rijbaan, dus niet op een fietspad!

U kunt een speed pedelec herkennen aan:

infographic-herken-de-speed-pedelec

Bron Rijksoverheid

  • een geel kenteken;
  • fietser draagt een helm;
  • een achteruitkijkspiegel;
  • mag maximaal 45 km/u;
  • heeft een reflector;
  • rijdt op het bromfietspad of op de rijbaan.

Verkeersregels voor hi-speedbike

Voor hi-speedbikes gelden dezelfde verkeersregels als voor bromfietsen. Dit betekent onder andere een maximumsnelheid van 40 km/uur op een fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom en een maximumsnelheid van 30 km/uur op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom. Op de rijbaan geldt een snelheid van 45 km/u, de maximumsnelheid van een speed pedelec. Let op! Verkeersregels zijn leidend.

Naast de verkeersregels gelden er voor de hi-speedbike een aantal extra regels, u moet:

Uitzondering op de regels:
Sommige gemeenten en provincies hebben afwijkende of aanvullende regels voor de plek van hi-speedbikes op de weg. Wij raden aan hiervoor contact te zoeken met de desbetreffende gemeente.

Wij helpen u graag op weg!

Wil u ook de trappers razendsnel laten ronddraaien op een splinternieuwe hi-speedbike van Leasefiets? Bekijk ons aanbod Hi-speedbikes. Vragen of meer informatie? Neem contact op met team Leasefiets. Wij helpen u graag op weg!

14 juli 2021 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden