Het is een welbekend straatbeeld, de fiets boven of achter op auto. Vooral rond de vakantieperiode komt u dit geregeld tegen. Maar welke fietsendragers zijn nu geschikt voor het vervoeren van uw e-bike? Wij geven u een paar tips.

Uw e-bike is zwaar

Wij hoeven u niet te vertellen dat uw e-bike een stuk zwaarder is dan een gewone fiets. Dat is ook niet vreemd gezien de accu’s en de complexiteit van de vele fietsen. Zo wegen twee e-bikes al snel meer dan 65kg. Het is daarom verstandig om rekening te houden met de maximale kogeldruk van uw auto. Want naast het gewicht van de fietsen telt natuurlijk ook het gewicht van de fietsendrager nog mee. De kogeldruk van uw auto vindt u al snel in het instructieboekje.

Speciale trekhaak

Veel compacte- en elektrische auto’s mogen geen last trekken. Hiervoor is de RMC trekhaak (rear mounted connector) ontwikkeld met een speciale kogel. Heeft u een auto met een RMC trekhaak of denkt u er over na om deze te plaatsen, vraag dan bij de fietsdealer (of welbekende webshops) of de fietsendrager die je op het oog heeft past op een RMC trekhaak en het totale gewicht met de e-bike kan dragen.

Vergeet het draaggewicht niet

Wij verklapten het net al, maar naast de kogeldruk is het maximale draaggewicht van de fietsendrager ook belangrijk om in de gaten te houden. De nieuwste fietsendragers zijn over het algemeen wel toegerust op het gewicht van de e-bike, maar bij de oudere fietsendragers is dit zeker niet altijd het geval. Wanneer de fietsendrager niet sterk genoeg is voor de e-bike, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties: de fietsendrager kan letterlijk instorten onder het gewicht, dat willen we natuurlijk voorkomen.

Rijd veilig

Een laatste tip is om de zwaarste fiets altijd zo dicht mogelijk op de trekhaak te plaatsen. Daarbij is het verstandig om  de accu van uw e-bike te verwijderen en deze in uw kofferbak mee te nemen. Houd er altijd rekening mee dat het rijgedrag van uw auto verandert als u deze aan de achterkant zwaar belast.

Welke fietsendrager moet u nu kiezen

Er is een breed scala aan fietsendragers op de markt. Ze allemaal zelfstandig uittesten is dan ook een beetje teveel van het goede. Gelukkig heeft de Consumentenbond een mooi overzicht ge maakt en hebben zij 18 fietsendragers getest.

Fietsendrager met Piaggio e-bike

Bron: ANWB, Bovag, Consumentenbond

 

 

07 januari 2022 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden