Verkeersveiligheid van fietsers

De Universiteit van Gent deed onderzoek naar de verkeersveiligheid van de fietsers. In het verleden is het nodige onderzoek gedaan naar de vraag of luisteren naar muziek de fietser belemmerd. De conclusie was veelal dat dit wel het geval is. Volgens onderzoekers van de universiteit Gent was het tot nu toe onduidelijk in hoeverre muziek invloed heeft op het vermogen van een fietser om gevaarlijke verkeerssituaties te detecteren en te interpreteren.

Geen verschillen

De onderzoekers hebben verschillende experimenten uitgevoerd met de fietsers. Een van deze testen was het anticiperen op een gevaarlijke situatie. De deelnemers kregen videoclips te zien waarop een gevaarlijke situatie getoond werd.

  • Een deel van de deelnemers, bestaande uit studenten en medewerkers van de universiteit, kreeg daarbij muziek te horen, met de boodschap dat ze dat zoveel mogelijk moesten negeren.
  • Een tweede groep kreeg de taak wél aandachtig te luisteren en goed op de tekst letten.
  • De derde en laatste groep vormde de controlegroep. Deze kreeg helemaal geen muziek te horen.

Uit deze experimenten kwam de opvallende conclusie naar voren dat er geen verschillen in reactiesnelheid, reactietijd of kijkgedrag tussen de groepen gesignaleerd konden worden.

Multitasken

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat bestuurders, automobilisten en fietsers, vaak aantoonbaar moeite hebben met het uitvoeren van een extra taak naast het rijden. Bij het luisteren naar muziek horen ze andere geluidssignalen meestal niet. Het is bijzonder dat de experimenten dat niet hebben kunnen waarborgen. Waar het aan kan liggen? De onderzoekers denken aan de ervaring van de deelnemers. Maar met het onderzoek zien zij onvoldoende bewijs dat het luisteren van muziek op de fiets verboden moet worden.

Het volledige onderzoek leest u hier.

Bron: CROW, Nieuwsfiets

14 maart 2022 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden