Het aantal verkeersslachtoffers is in tien jaar tijd met 18 procent gestegen. Daarbij valt op dat het in twee derde van de gevallen om fietsers gaat. Moeten we ons daarover zorgen maken?

Het onderzoek focust zich op fietsslachtoffers. Het aantal mensen met ernstig letsel is sinds 2012 gestegen met 29 procent. Bij een groot, toenemend deel van de fietsslachtoffers gaat het om mensen van 55 jaar en ouder. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de vergrijzing. Een op de vijf slachtoffers is een jongere in de leeftijd van 12 tot 24 jaar; in 2012 was dat nog een op de vier.

De onderzoeksperiode valt, in elk geval de laatste jaren, samen met de opmars van de elektrische fiets. De onderzoekers zien dat het aandeel slachtoffers op elektrische fietsen dat op de spoedeisende hulp belandde in 2020 “significant hoger” lag dan vier jaar eerder: 36 tegen 19 procent.

De Fietsersbond erkent dat er geen exacte cijfers zijn over het totale aantal kilometers dat er wordt gefietst. Wel is het een feit dat er meer e-bikes zijn, zegt directeur Esther van Garderen. En ook het aantal kilometers dat (oudere) mensen recreatief op de fiets zitten neemt toe. “Mensen blijven op hogere leeftijd doorfietsen.”

Maar ook al fietsen we meer, voor conclusies is meer informatie nodig. Wordt een elektrische fiets vooral gebruikt voor de langere afstand buiten de bebouwde kom, waar weinig kruispunten zijn, terwijl de gewone in de stad wordt gebruikt voor bijvoorbeeld een boodschap? Dan zijn de kilometers met een e-bike relatief veiliger. Niemand heeft nu inzicht in hoeveel kilometers worden afgelegd, waar en wie er op de fiets zit. Dat blijft dus lastig meten.

Om de veiligheid toch naar voren te brengen is op woensdag 20 april de Nationale Dag van de Fietshelm. Met deze dag wil men meer aandacht vragen voor het belang van een fietshelm. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de kans op ernstig hersenletsel bij een fietsongeluk zo’n 60 procent kleiner wordt als de fietser een helm wil dragen.

Bron: NOS.nl, Omrop Fryslân

20 april 2022 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden