Nieuws dat ons opviel afgelopen week: een bakfiets in het ziekenhuis. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg heeft vijf bakfietsen rijden om mensen in het ziekenhuis sneller te voorzien van de nodige hulp.

Bike of Life

Nagenoeg elke dag raakt er wel iemand onwel in of rond de twee locaties van het Tilburgse ziekenhuis. Als u onwel wordt, lijkt het ziekenhuis de best mogelijke plek. Alleen zijn ziekenhuizen vaak zo groot dat het nog best even kan duren voordat er specialistische hulp ter plaatsen is. Enkele jaren geleden kwam het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg daarom met de ‘Bike for Life’. Wanneer het Rapid Response Team (RRT) een melding van een bezoeker of patiënt krijgt die onwel is, springt de verpleegkundige op de fiets. “Dat kan hier in de gang zijn, maar ook de parkeerplaats of het Leijpark”, vertelt ic-teamleider Joost Driessen.

Functie voor uitstraling

Met een flinke wensenlijst werd er gewerkt aan een bakfiets. Die is veel lichter dan de eerdere driewieler, kan meer meenemen, heeft acht versnellingen en rijdt ook veel makkelijker. En door de gangen van het ziekenhuis tussen de mensen door is dat geen overbodige luxe. De fiets mag er misschien een beetje bijzonder uitzien, geeft ook Joost toe, maar de ‘Bike for Life’ is alle behalve een grap. “Gemiddeld krijgen we één melding per dag. Dat kan iemand zijn die gevallen is, maar ook iemand met een te lage bloedsuikerspiegel of een hartstilstand.”
Verpleegkundigen van de intensive care (ic) en Spoedeisende Hulp (SEH) rijden met de reanimatiefiets. “Dat zijn namelijk de zorgverleners die dagelijks omgaan met medische noodsituaties en gewend zijn heel snel te handelen”, legt Joost uit. Als ze op de plek zijn van het noodgeval heeft een arts de leiding en als de verpleegkundige aankomt, stabiliseren ze samen de patiënt.

De ambulancefiets staat geparkeerd op de IC en SEH (foto: Collin Beijk).

De vijf fietsen staan geparkeerd bij de ic en SEH, daar waar de medisch specialisten zijn die erop rijden zoals Joost. “Op die afdelingen is juist alle hulp beschikbaar met de bekende trolleys, maar die ga je niet snel het hele ziekenhuis door slepen. Daarom gebruiken we die fiets.” Tot nu toe is Tilburg het enige ziekenhuis dat op deze wijze hulp weet te bieden in en om het ziekenhuis.

Wij zijn benieuwd of we het binnenkort bij meer ziekenhuizen of zorginstellingen zien. Het toont in ieder geval aan hoe veelzijdig een bakfiets kan zijn. Benieuwd of een bakfiets is voor u of uw onderneming is, kijk dan gerust eens op onze bakfietspagina. 

Bron: Omroep Brabant

09 mei 2022 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden