Vergeet u (volgend jaar) uw helm niet!

Voor alle snor- fietsen en scooters geldt vanaf juli 2022 een nieuwe helmplicht. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder de snorfietsers omlaag gaat. De ministerraad heeft er mee ingestemd dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dit voorstel aan de Tweede Kamer zendt.

Fietshelm

Dit betekent dat alle snorfietsers en passagiers dan net als alle bromfietsers een helm op moeten. Dus ook op de deelscooters! Een snorfiets herken je aan een blauwe kentekenplaat, een bromfiets heeft een gele kentekenplaat.

Verschillende partijen en snorfietseigenaren hebben aangegeven een motorfietshelm te zwaar en te weinig ventilerend te vinden voor sommige soorten snorfietsen. Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat TNO laten kijken naar de veiligheid van een speed-pedelec-helm.

Hoe zit het dan met de e-bike?

Momenteel zijn er voor fietsers op een e-bike nog geen regels omtrent de helmplicht. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om een fietshelm aan te schaffen. Dit omdat zo’n helm de kans op letsel veroorzaakt door een val drastisch verminderd. Voor de mensen met een hi-speedbike was er al wel een helmplicht.

Bronnen: Superfietsen, AD, Rijkswaterstaat

 

03 september 2021 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden