Voor alle snor- fietsen en scooters zou vanaf juli 2022 een nieuwe helmplicht gelden. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder de snorfietsers omlaag gaat. Echter is deze regel wederom uitgesteld naar januari 2023.

Er worden diverse redenen voor de vertraging gegeven. Zo zijn er in Nederland niet genoeg helmen op voorraad om iedereen tijdig aan een geschikt exemplaar te helpen en ook hebben de aanbieders van deelscooters meer tijd nodig om zich op een helmplicht voor te bereiden.

Regel al wel in sommige regio’s

Tot nu toe hoeven bestuurders en passagiers op een snorfiets vaak geen helm te dragen. In sommige steden geldt echter al wel een helmplicht voor snorscooters, zoals in delen van Amsterdam en in delen van Utrecht. De reden dat daar al een helmplicht geldt, is omdat snorfietsen er verplicht op de rijbaan moeten rijden. De gedachte achter de voorgestelde landelijke helmplicht, die waarschijnlijk op 1 januari 2023 ingaat, is dat dit jaarlijks gewonden en doden in het verkeer gaat schelen.

Waarom is de helmplicht uitgesteld?

Het duurt op dit moment gemiddeld meer dan een jaar voordat een nieuw geproduceerde helm in de winkel ligt. Daardoor is het niet mogelijk om alle snorfietsers voor 1 juli 2022 van een geschikte helm te voorzien. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe streefdatum wel gehaald wordt, mag je straks op de snorfiets ook gebruik maken van een helm die eigenlijk bedoeld is voor op snelle elektrische fietsen. Deze ‘speedpedelec-helmen’ zijn lichter dan een reguliere scooter helm en zijn door de betere ventilatie comfortabeler te dragen.

Positief voor deelscooters

Voor de deelscooters is dit vooral een positieve uitslag. Momenteel zijn deze in verschillende steden nog te gebruiken zonder helm.  Lees ook: Vergeet u (volgend jaar) uw helm niet! – Leasefiets

Bron: HP de tijd

22 april 2022 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden