Want u zoekt een andere e-bike dan uw zoon of dochter

Een e-bike is vaak een flinke investering. De goedkoopste modellen kosten al snel in aanschaf 1000 euro. Voor het leasen van een e-bike zit u al snel rond de 60 – 100 euro per maand. Het is daarom goed om na te gaan of de e-bike die u wenst, echt bij u past. Wij delen vijf punten om goed aandacht aan voor het aanschaffen van een e-bike. 

Weet waar de verkoper over spreekt

Om niet de eerste de beste e-bike uit te zoeken, kunt u het beste een paar technische basisbegrippen eigen maken. U heeft namelijk niet zo veel aan een deskundig advies van een verkoper als u niet helemaal begrijpt waar zijn uitleg over gaat. Eén van de dingen is de accu, deze geeft u dat extra steuntje in de rug. De accu speelt waarschijnlijk een sleutelrol bij uw nieuwe e-bike. Hoe groter en hoe meer watturen (Wh), hoe verder de fiets u zult brengen op een volle accu. En dus ook hoe vaak u deze moet opladen.

Een accu van 300 Wh is vaak goed voor 35 tot 40 km, maar met een lage stand kunt u vaak nog wel en stuk verder fietsen.

Let er wel op dat in de winter uw accu meer energie vraagt en u wellicht minder ver komt met dezelfde accu. Verdiep u gerust in de verschillende soorten accu’s en welke het beste bij uw behoeften past.

Geef duidelijk aan waarvoor u uw fiets wilt gebruiken

Het is verstandig om goed te kijken wat voor fietsritten u wilt gaan maken met uw e-bike. Wilt u er in uw vrije tijd heuvels en dalen mee trotseren, of gebruikt uw dochter de fiets voor ritjes van en naar school? Beide tochten vragen om een andere fiets en andere specificaties. Zo speelt naast de accu ook de motor een belangrijke rol, want de positie van de motor maakt de fiets meer of minder geschikt voor glooiend terrein. Een voorwielmotor is goedkoper, maar zal u enkel goed ondersteunen op vlakke wegen. De Gazelle Esprit is bijvoorbeeld geschikt voor uw dochter en haar fietstochten naar school. Verlangt u hulp bij het beklimmen van hellingen op bijvoorbeeld vakanties, dan is het zinvol om een exemplaar uit te zoeken met een middenmotor, bijvoorbeeld met een Piaggio Mech Comfort +.

Schoolfietsen - Leasefiets

Staat u niet blind op de actieradius

Laat u niet verlekkeren door een verkooppraatje over een fenomenale actieradius. Die is namelijk sterk afhankelijk van de manier waarop u de e-bike gebruikt. Zo hebben de staat van het wegdek, de wind, de mate waarin u de assistentie inschakelt en natuurlijk uw eigen gewicht invloed op de actieradius. Ook de kwaliteit van de accu werkt mee, want de actieradius neemt in verloop van tijd iets af. Een standaard accu is doorgaans na 4 á 5 jaar toe aan vervanging.

Ga testen!

Een andere fout die veel mensen maken is klakkeloos geld op tafel leggen zonder de aanwinst eerst getest te hebben. Vergelijk het met de aanschaf van een auto: die probeert u ook uit voordat u een keuze maakt. Vraag dus aan uw fietsendealer of u de fiets kunt testen of lenen. Dit is vrij gebruikelijk om te vragen. Bezoek eens demodag bij de fabrikant, of vraag een proefrit bij ons aan voor een Piaggio.

Service en garantie, bij leasen zit het bij de prijs in.

Hapert uw e-bike, dan kan het soms moeilijk zijn een fietsenmaker te vinden die bereid is hem te repareren en hier geen weken de tijd voor neemt. Wanneer u een fiets bij ons leaset zit deze service standaard bij uw fiets in. Hierdoor heeft u geen omkijken naar onderhoud, wordt u bij pech snel geholpen en bent u uitstekend verzekerd tegen schade en diefstal. Ook raden wij het altijd aan om een extra slot aan te schaffen. Vooral de e-bike is een gouden handel voor fietsdieven. Eerder deelden wij een aantal tips tegen fietsdiefstal.

Bronnen: AD en Fietsersbond
20 augustus 2021 Terug naar overzicht

Deel deze pagina

Geen dealers gevonden